Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tetoválás utókezelés - Gyakori kérdések

Szendrői Török Levente
2020. 07. 19. 16:37:40

Vannak kérdések, melyek szinte kivétel nélkül felmerülnek az emberben azzal kapcsolatban, hogyan is ápolja gondosan a friss tetoválását. Mit szabad és mit nem? mik a legjobb módszerek és mik azok a dolgok amiket mindenképp kerülni kell? Mára általánosságban kijelenthető, hogy a tetoválásod elkészítő művész el fog mondani mindent, amit be kell tartanod. Ezen hasznos tanácsokat mindenképp fogadd meg. Az viszont teljesen természetes és bárkivel előfordul, hogy az adott szituációban, a tetováló folyamat közben, vagy után elhangzott jó tanácsok nem mindegyikére emlékszik. Ez az írás ebben kíván segítő kezet nyújtani. A leggyakrabban feltett kérdéseket gyűjti egybe, hogy otthon átfutva hasznos információkat meríthess belőlük.

A tetoválás utókezelése - Gyakori Kérdések

Varasodás: Meddig tart?

Meddig van jelen a kialakult varréteg a tetovált felületen? Ez természetesen függ a réteg vastagságától, és ezzel szorosan összefüggve attól, hogy mennyit is dolgoztak az adott területen.Például egy apró, kizárólag fekete tintával készült tetováláson a "sebréteg" nem lesz olyan jelentős, mint egy nagy, részletes, színes ábrán.Magától értetődő, hogy ha hosszabb ideig tetoválnak egy adott felületet, a bőröd nagyobb trauma fogja érni. Nagyban függ természetesen a gyógyulás ezen szakaszának hossza a tetováló művésztől, az ő technikájától. És nem utolsó sorban komoly jelentősége van az adott egyén szervezetének,az adott test gyógyulási tempójának és annak, hogyan gondoskodik az utókezelésről.

Viszkető érzést tapasztalok a gyógyulófélben lévő felületen. Ez normális?

Sokan megijednek ettől a kellemetlen "mellékhatástól" , a gyógyulás folyamatának ezen természetes kísérő elemétől. A viszketés a gyógyuló tetoválás kiszáradásakor jelentkezik jellemzően, így az utókezelő készítmények használatával minimalizálható. Az viszont kihangsúlyozandó, hogy még ha kellemetlen is ez az érzés, soha ne vakard vagy kapard, mert igen komoly károkat tudsz okozni a minta gyógyulásának minőségében! Használd az általad választott krémet, az sokat segít majd ez ügyben is.

Mikor hagyhatom abba az utókezelést?

Igazából soha. Ha komolyan veszed, a tetoválás egy életre szól.A szó szoros értelmében vett gyógyulási folyamatnak egy hónapon belül le kell zajlania., de ezt követően is meg kell tenned mindent, hogy a tetoválásod megfelelően "öregedjen", épp úgy, vagy talán kicsit még jobban, mint ahogy általánosságban a bőröddel kell(ene) törődnöd.

Milyen gyakran kenjem a tetoválásom?

A tetoválód el fog látni a tanácsokkal, javaslatokkal, hogyan és meddig használd a tetoválás utókezelő készítményt. Általánosságban elmondható, hogy reggel és este mindenképp kezelni kell, de ha a két időszak között száradni véled a felületet be kell kenned. Nagyon sok művész az első napokra 3-4 óránkénti kezelést ajánl. Arra viszont mindenképp figyelj oda, hogy ne kend túl, hiszen a bőrödnek szüksége van arra, hogy lélegezzen.

Fóliázás. Igen vagy nem?

Ennél a kérdésnél egyértelműen azt tanácsolom, hogy mint egyébként mindenben, de ebben a témában különösen fogadd meg a tetoválód útmutatásait! Van sok pro és kontra a tetoválások fóliázásának témakörében. Eltérőek a vélemények a művészek között is. Egy biztos. A tetoválásodat készítő művész el fog látni ezen irányú utasításokkal is. Több éves tapasztalata, az általa végigkísért gyógyulási folyamatok alapján meg fogja osztani veled azt, ő hogyan tanácsolja, vagy nem tanácsolja a fólia használatát. Sem neked nem akar rosszat, sem magának nem akar nem megfelelő módon gyógyult tetoválást a portfóliójába. Hallgass rá, tégy úgy mindent ahogy mondja!

Mennyi ideig tilos úszni?

Legalább egy hónapig, de lehetőség szerint még tovább. Persze erre sokan legyintenek és azt mondják, hogy ugyan, pár nap elteltével én már csobbantam is a Dunában vagy a Balatonban. Sokan valóban nem törődnek azzal, hogy a tetoválás elkészülte után a bőr adott felülete egy védtelen nyitott sebként tekinthető. Lehet, hogy sokan szerencsések és nem történt különösebb bajuk egy ilyen felelőtlen fürdőzés után, vagy csak nem beszélnek arról, hogy történt...Mindenesetre, ha nem szeretnél kockáztatni, és a biztonságot tartod szem előtt, mindenképp célszerű megvárnod, míg a tetoválásod teljesen meggyógyul. Gondolj csak bele, mind az élővizek, mind az uszodák, fürdők mennyi potenciális veszélyforrást rejtegetnek egy friss tetoválás számára. Emellett nem igazán tesz jót a gyógyuló tetoválásodnak, és a majdani végeredménynek, ha újra és újra felázik, majd ismét kiszárad a tetováláson lévő var rétege.

Miért tűnik halványabbnak a tetoválásom?

Legelőször is le kell szögezni, egyetlen tetoválás sem néz ki úgy gyógyultan, mint ahogy percekkel az elkészülte után. Teljesen természetes, hogy a bőr gyógyultával minimálisat veszít élénkségéből, fényéből. Ez a minimális tompulás viszont nem összekeverendő a gyógyulási folyamat során tapasztalható tompulással. Körülbelül egy hónap elteltével kezd visszatérni a tetoválás élessége, persze ha megfelelően gondoskodtál az utókezeléséről. Ha mégis úgy véled, hogy egy adott terület nem megfelelően gyógyult meg, keresd fel a művészt aki készítette és egészen biztosan orvosolni fogja a problémát, ha az valós.

Ha szeretnél még tájékozódni a tetoválás utókezeléssel kapcsolatban olvasd el A tetoválásod gyógyulási folyamata , és a 15 hasznos tipp tetoválás utókezeléshez című írásainkat is.

Tartalomhoz tartozó címkék: tetoválás utókezelés