Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bőrön viselt szimbólumok - A szív

Szendrői Török Levente
2020. 01. 10. 14:50:54

Teljesen érthető módon az egyike a legősibb, a világ minden pontján fellelhető szimbólumoknak. Mint tetoválás számos formában valósulhat meg, legyen az az összetettebb kelta stílusban készült szív , az akvarell tetováló technikával , realisztikus stílusban vagy akár pusztán körvonalból álló minimál stílusban készült alkotás. Jelentéstartalmát tekintve is rengeteg értelmezése létezik, ezek közül néhány: szerelem, párkapcsolat, szeretet, barátság, biztonság, önfeláldozás, kulturális örökség, emlékezés egy szerettünkre, remény, hivatásos szolgálat, keresztény hit, egység, szenvedés, igazság, hazafiság, spiritualitás, termékenység.

Színeit tekintve is többféle variánsa létezik, különböző jelentéssel. A leggyakoribb piros, vagy vörös szív a szeretet, szerelem jelképe. A kék szív jelentheti, hogy viselője érzéketlen az őt érő külső dolgokra, viszont ezzel homlokegyenest ellentétes dolgot is. Mivel a tűz legforróbb része a kék színű lángnyelv, egy kék szívet ábrázoló tetoválása jelezheti , hogy tulajdonosa szenvedélyes. A fekete szív tetoválás egy tragikus napot jelöl általában az illető életében. Egy szeretett személy elvesztését, egy szörnyű sorsfordulatot.

A színváltozatok mellett sokféle művészi ábrázolással fejezik ki a szív különféle szimbolikai jelentéseit. Az egymásba fonódó szívek kapcsolatot jeleznek egy másik személlyel. a könnyező szívek egy bizonyos személy vagy esemény okozta fájdalom jelképei. Hasonló a vérző szívek mondanivalója is.  Szinte végtelen a mintavariációk sora a szív esetében. Népszerűek az old school időkből eredő szalaggal és azon egy névvel vagy felirattal díszített szívek, a tőrrel átszúrt szívek, a kulccsal zárhatóak és a szárnyakkal kiegészítettek is. Nem szabad megfeledkeznünk a törzsi szív ábrázolásokról sem, amik szintén művészi módon kivitelezhetőek.  A kereszténység és keresztény hívők számára különösen fontos jelkép a szent szív, melyet sokszor egy belőle feltörő lángnyelvvel jelenítenek meg. Jézus szívét jelképezi. Szintén keresztény eredetű minta a töviskoszorú által körbefont szív, újabban ennek változataként számos börtönbanda szögesdrót által övezett szív tetoválásokat használ. Összességében elmondható, hogy stílusok, korszakok jönnek-mennek, ahogy a világban, úgy a tetoválás művészetének terén is, de a szív az egyik olyan ábra, mely örök érvényűnek tekinthető. 

  

 

L.L. 2020.01.10.